Många av oss får som barn en veckopeng som vi själva har fått råda över. Att köpa godis har väl för åtskilliga varit det främsta inköpet och möjligtvis leksaker samt liknande har varit en prioritet. Men vilken relation har vi med tiden vunnit, när vi ödat bort fått våra pengar?
Om man inte lär sig tidigt att förnimma känslan av ett ekonomiskt sparande, så kan det vara svårt att förstå att återhållsamhet inger trygghet. Shopping kan i många avseenden vara ett mentalt sätt att bearbeta ångest. Tanken på att man får något och att det innebär lycka, är också en inlärd jargong – man belönar sig likt då man vinner uppmärksamhet och omtanke från nära och kära vid födelsedagar samt motsvarande ceremoniella tillfälligheter.
Men faktum är att det är ett problem att inte kunna rädda sig ur finansiell depression – då det verkligen krisar, att behöva låna är även det ett minus i kassan.
Har man inte en ekonomisk livboj när det kapitalistiska skeppet sjunker, då är man långt ifrån en pekunjär överlevnad. Vi måste därav se kritiskt på vårt förhållande till hur vi spenderar pengar, när vi gör det och varför. Även frikostighet kostar, man förhandlar med sin egen trygghet – och därför ska vi härmed belysa några knep och ge er tips på hur ni ska gå tillväga för att säkra det ekonominska sparandet.
En vanlig fördom kring sparandet
”Girig bonde får mager häst” är ett danskt ordspråk om snålhet.
Att vara ekonomisk innebär inte att man är snål, att vara restriktiv är att vara smart – för det finns väl ingen större dumhet än att begrava sig i skulder?
En vanlig fördom är man saknar givmildhet när man ”snålar” in på den ekonomiska friheten. Faktum är att under vissa förhållanden så får man vänta med sin generositet tills man har råd. Försök därav att strypa alla måsten som egentligen inte är så viktiga.
Det kommer förvisso att ta energi att hålla tillbaka shopping monstret, men o andra sidan så blir det svettigare att betala tillbaka skulder. Så var nu schyst mot dig själv!