Olika länder har olika kulturer när det gäller att pruta. Sverige och norra Europa har ingen allmän prutningskultur. Det är ganska meningslöst att försöka pruta i kassan på IKEA. Ett skäl är förstås att den som sitter i kassan inte har mandat för att acceptera ett annat pris än prislappen.
Det finns dock fall där de flesta svenskar prutar, till exempel vid en bilaffär. Det handlar oftast om mycket pengar, och man vill gärna få ner priset. I allmänhet har bilhandlaren mandat för att kunna sänka priset, men varje tusenlapp han ”ger bort” dras ju direkt av på hans provision. Knepet kan vara att hitta något som inte kostar bilhandlaren alltför mycket, men som har ett stort värde för kunden. Ett exempel kan vara att kunden förhandlar sig till fyra nya vinterdäck. För kunden är det värt cirka 5000-7000 kronor, men bilhandlaren behöver bara ge bort sitt inköpspris, som är under hälften. Andra exempel just vid bilaffärer kan vara en eller flera servicebesök utan kostnad.
I många fall styrs försäljaren rätt hårt av leverantörernas prissättning, och om de skulle pruta riskerar de att bli av med vissa varumärken. En prutning kan vara att fråga efter en transportskadad vara. I många fall ”hittar” försäljaren en vara som anses transportskadad, och säljaren har en bra förklaring mot sin leverantör om varför han sålt till lägre pris.